Birdflower
English bellow.
Written by Ziggy Douw,
21/07/2025
Ergens rond de zomer in Port Hedland, Australië, waar het altijd zomer is, vertelt Joannie een verhaal over heimwee.
In de jaren ’70 werkte Joannie samen met een vriendin op een boot als verpleegkundige. Elke avond keken ze naar de vreemde sterren van het noordelijk halfrond. Na een lange tijd zagen ze het Zuiderkruis in de lucht verschijnen, een teken dat ze thuis waren, of in ieder geval dichtbij.
Ze moesten nog een paar dagen wachten voordat ze konden aanmeren in Port Hedland. Toen ze eenmaal aankwam, plukte ze een bloem van een plant vlakbij de boot: de groene vogelbloem, of Birdflower. Zo genoemd in de volksmond, want als je goed kijkt, lijkt de bloem precies op een vogeltje. Sindsdien staat de bloem voor haar symbool voor thuis, thuiskomen en dat unieke plekje op de wereld waar ze zoveel van houdt en waar bijna niemand van weet. Passend, want als je niet weet waar je naar moet zoeken, loop je de plant zo voorbij, onopvallend en slechts tot kniehoogte.
Later leer ik Clo kennen en geef haar een leeg dagboek waarin ik de Birdflower plak, samen met een usb-stick vol muziek. Ze gaat op reis door Azië, en ik weet niet of ik haar ooit nog zal zien. Ik hoop dat ze me op deze manier niet vergeet.
Jaren later brainstorm ik met mijn neef over de toekomstige naam van de zaak die we willen openen. Ik vertel het verhaal van de Birdflower en hij zegt: “Ja, dat is het!”
Ik twijfel. Het voelt persoonlijk en ook wat vaag. Het heeft niets met wat we doen te maken, denk ik. Maar niets blijkt minder waar. Werk is nog nooit zo persoonlijk geweest. Alles wat we doen vertrekt vanuit een idee, onze moraal, en bovendien steken we er gigantisch veel tijd in. Het is een logisch einde, of begin, van een lange carrière waarin we eindelijk de creatieve vrijheid hebben om te doen wat we altijd al wilden.
Daarover wil ik schrijven.
Hieronder een basisrecept voor Hollandaisesaus, dat ik honderden (of misschien wel duizenden) keren heb gemaakt, begonnen in Port Hedland, Australië.
Hollandaisesaus
2 eidooiers
300 g boter
1 eetlepel augurkennat of witte wijn of citroensap (iets zuurs)
1 eetlepel water
Klop in een bain-marie de eidooiers, het zuur en het water los
Voeg beetje bij beetje koude boter in blokjes toe terwijl je blijft kloppen tot de saus de gewenste dikte heeft
Breng op smaak met zout en witte peper
___________________________________________________________________________________________
Sometime during the summer in Port Hedland, Australia, where it’s always summer, Joannie tells a story about homesickness.
In the 1970s, Joannie worked with a friend on a boat as a nurse. Every evening, they stared up at the unfamiliar stars of the northern hemisphere. After a long while, they finally spotted the Southern Cross in the sky, a sign they were home, or at least close to it.
They had to wait a few more days before docking in Port Hedland. When she finally arrived, Joannie picked a flower from a plant near the boat, the green birdflower, or simply Birdflower. It’s known by that name because, when you look closely, the bloom resembles a tiny bird. Ever since, the flower has symbolized home, returning home, and that special place in the world she loves, one few people even know exists. Fitting, since if you don’t know what you’re looking for, you’ll walk right past the plant. It’s inconspicuous and only grows to about knee height.
Later, I met Clo and gave her an empty journal with a pressed Birdflower inside, along with a USB stick full of music. She was heading off to travel through Asia, and I didn’t know if I’d ever see her again. I hoped, in this way, she wouldn’t forget me.
Years later, I was brainstorming with my cousin about what to name the restaurant we wanted to open. I told him the story of the Birdflower, and he immediately said: “That’s it!”
I hesitated. It felt personal, even a little vague. It didn’t seem to reflect what we were doing. But nothing could be further from the truth. Work has never felt this personal. Everything we do starts with an idea, rooted in our values, and on top of that, we pour in an enormous amount of time. It feels like a natural end, or beginning, to a long journey, one where we finally have the creative freedom to do what we've always wanted to do.
That’s what I want to write about.
Here’s a basic recipe for Hollandaise sauce, one I’ve made hundreds (maybe even thousands) of times, starting back in Port Hedland, Australia:
Hollandaise Sauce
2 egg yolks
300 g butter
1 tbsp pickling juice, or white wine, or lemon juice (some kind of acid)
1 tbsp water
In a bain-marie, whisk together the egg yolks, acid, and water
Slowly add cold butter, cubed, while whisking constantly until the sauce reaches the desired thickness
Season with salt and white pepper to taste